10 Blog SEO Antarabangsa Paling Bernilai Yang Patut Dipelajari Pada Tahun 2019

Victor LaiTentang Penulis: Victor Lai, orang Melaka. BSc (Hons) in Computing, Google Analytics & AdWords Certified. Pernah memegang jawatan editor/ penulis/ penterjemah di industri kesihatan; penolong editor e-berita (laman web/e-paper/SMS) di syarikat akhbar; web developer di industri peruncitan. Kini sebagai Internet Marketer sepenuh masa.

10 Blog SEO Antarabangsa Paling Bernilai Yang Patut Dipelajari Pada Tahun 2019

SEO sangat penting. Tetapi di mana anda boleh belajar teknik-teknik SEO? Apakah sumber-sumber yang sesuai untuk anda? Hari ini saya akan menyenaraikan 10 blog SEO antarabangsa paling bernilai yang patut dipelajari pada tahun 2019.

MOZ

Ditubuhkan: 2004

Pengasas: Rand Fishkin

Laman Web: https://moz.com/blog

Selagi anda berkecimpung dalam industri SEO, anda pasti pernah mendengar nama MOZ. MOZ merupakan salah satu blog SEO paling berpengaruh di dunia.

Ia bukan sahaja mempunyai data pengoptimuman SEO yang sangat maju di industri, tetapi juga komuniti pengoptimuman SEO terbesar di dunia.

MOZ menyediakan banyak alat pengoptimuman SEO yang boleh membantu pengamal SEO untuk melaksanakan pengoptimuman laman web dengan lebih baik.

 

Search Engine Watch

Ditubuhkan: 1996

Pengasas: Danny Sullivan

Laman Web: https://searchenginewatch.com/

Search Engine Watch terkenal dengan kekerapannya mengemaskini artikel berkaitan SEO. Jika anda ingin mengetahui tren SEO terkini, anda boleh membaca artikel laman web ini.

 

Backlinko

Ditubuhkan: 2012

Pengasas: Brian Dean

Laman Web: https://backlinko.com/blog

Pernahkah anda mendengar tentang “skyscraper technique” atau teknik pencakar langit? Teknik ini dicadangkan oleh Brian Dean untuk menjadikan kandungan sebagai sumber pautan luar (backlinks) yang berkualiti tinggi.

Untuk perincian, anda boleh pergi ke blog Backlinko belajar.

Blog Backlinko bukan sahaja berkongsi banyak kemahiran SEO, tetapi juga mempunyai banyak kajian kes SEO tipikal. Ini adalah platform penyelidikan pembelajaran SEO yang sangat baik.

 

Neilpatel.com

Ditubuhkan: 2014

Pengasas: Neil Patel

Laman Web: https://neilpatel.com/blog/

Jika anda membuat pemasaran kandungan atau SEO, anda pasti pernah mendengar nama Neil Patel. Beliau dianggap salah satu pakar SEO yang paling popular di dunia.

Blog Neil Patel, masing-masing sangat terperinci dan mengandungi banyak artikel bermutu tinggi. Kekerapan kemaskini artikel adalah sangat cepat. Selain itu, terdapat juga perkongsian banyak tutorial video YouTube di saluran YouTube beliau.

 

Blog SEO SEMrush

Ditubuhkan: 2008

Penulis blog: Oleg Shchegolev dan Dmitri Melnikov

Laman Web: https://www.semrush.com/blog/

Blog SEO SEMrush

SEMRush bukan sahaja mempunyai alat pengoptimuman enjin carian yang sangat baik, tetapi juga terdapat banyak artikel SEO berkaitan yang boleh membantu anda benar-benar memahami seluruh kandungan pengoptimuman enjin carian.

 

Blog SEO Ahrefs

Ditubuhkan: 2011

Blogger: Dmitry Gerasimenko

Laman Web: https://ahrefs.com/blog/

Blog SEO Ahrefs

Bercakap mengenai Ahrefs, ia bukan hanya salah satu perisian SEO terbaik, tetapi blognya pasti salah satu blog terbaik dalam industri.

Kandungan blog Ahrefs sangat luas, dari pengoptimuman laman web SEO, hingga pembinaan backlinks serta pemasaran kandungan. Setiap artikelnya sangat mendalam dan dengan penjelasan terperinci.

Artikel-artikel ini boleh membantu kita meningkatkan ilmu pengetahuan tentang SEO.

Anda mungkin juga berminat artikel di bawah ini:

Alat Analisis Pemasaran SEO Terkemuka – Ahrefs (Tutorial Lengkap)

 

Search Engine Journal

Ditubuhkan: 2003

Blogger: Loren Baker

Laman Web: https://www.searchenginejournal.com/

Semua artikel dalam Search Engine Journal datang dari pakar pemasaran di seluruh dunia. Blog artikel terutamanya berkaitan dengan tren SEO, berita dan strategi SEO. Ia juga menyediakan panduan pemasaran kepada pemasar untuk membantu pemasar berjaya dalam SEO.

 

Search Engine Land

Ditubuhkan: 2006

Blogger: Danny Sullivan

Laman Web: https://searchengineland.com/

Artikel-artikel yang berkaitan dalam bidang yang diliputi SEM, PPC, SEO dan lain-lain. Bilangan bacaan bulanan lebih daripada satu juta. Ia adalah salah satu blog SEO yang paling dipercayai dalam industri.

 

Blog SEO Yoast

Ditubuhkan: 2010

Blogger: Joost de Valk

Laman Web: https://yoast.com/seo-blog/

Blog SEO Ahrefs

Orang yang menggunakan WordPress untuk membina laman web dan pengoptimuman laman web pada dasarnya akan memilih plugin Yoast. Blog Yoast meliputi SEO, pengoptimuman WordPress, pemasaran online dan pemasaran kandungan untuk membantu pengamal SEO berjaya.

 

SEO Book

Ditubuhkan: 2003

Blogger: Aaron Wall

Laman Web: http://www.seobook.com

Jika anda seorang pemula (newbie) dan ingin mempelajari SEO secara komprehensif, buku SEO adalah pilihan yang baik.

Blog ini meliputi semua pengetahuan tentang operasi SEO dan juga menyediakan program latihan dalaman untuk membantu meningkatkan trafik laman web anda.

 

Kesimpulan

Ok, apa cadangan saya kepada newbie?

Belajar SEO mengikut susunan berikut:

• Moz (Panduan Pemula SEO)
• Neil Patel (SEO menjadi mudah)
• Backlinko (SEO pembelajaran pantas)
• Ahrefs (75 teknik SEO yang proven)

Komen di bawah jika anda ada cadangan dan mahu berkongsi pandangan.

Selamat membaca.

(2019.10.17)

 

Victor LaiTentang Penulis: Victor Lai, orang Melaka. BSc (Hons) in Computing, Google Analytics & AdWords Certified. Pernah memegang jawatan editor/ penulis/ penterjemah di industri kesihatan; penolong editor e-berita (laman web/e-paper/SMS) di syarikat akhbar; web developer di industri peruncitan. Kini sebagai Internet Marketer sepenuh masa.

Tinggalkan Komen Anda

error: Content is protected !!