Di Mana Untuk Memuat Turun Gambar Berkualiti Tinggi? 15 Laman “Stock Photo” Popular Untuk Anda!

Victor LaiTentang Penulis: Victor Lai, orang Melaka. BSc (Hons) in Computing, Google Analytics & AdWords Certified. Pernah memegang jawatan editor/ penulis/ penterjemah di industri kesihatan; penolong editor e-berita (laman web/e-paper/SMS) di syarikat akhbar; web developer di industri peruncitan. Kini sebagai Internet Marketer sepenuh masa.

Di Mana Untuk Memuat Turun Gambar Berkualiti Tinggi? 15 Laman "Stock Photo" Terbaik Untuk Anda!

Secara umumnya, gambar memainkan peranan penting dalam kerja harian kita. Contohnya sama ada anda menulis artikel, menghantar posting di media sosial, atau mereka-bentuk grafik. Gambar akan menjadi penentu hasil kerja anda.

Masalah yang sering kita hadapi ialah:

1. Di mana saya boleh memuat turun gambar?
2. Di mana terdapat gambar berkualiti tinggi?
3. Saluran mana yang tidak tertakluk kepada sekatan hak cipta?

Berikut adalah beberapa saluran yang sering saya lawati. Saya harap ia dapat membantu anda.

 

Pexels

https://www.pexels.com/

Galeri foto berkualiti tinggi. Setiap gambar di sini, anda akan merasakan bahawa anda sedang membuat blockbuster. Banyak gambar yang saya muat turun dari Pexels. Kualiti gambarnya sangat baik.

Gambar Pexels sangat kompetitif. Saya mencari kata kunci “Phone case“. Gambarnya sangat menarik.

 

Pexels menyokong imej dalam pelbagai resolusi, serta saiz, seperti yang ditunjukkan di bawah:

 

Pixabay

https://pixabay.com/

Galeri sumber bebas.

Sebagai contoh, carian saya: hair extension, gambar itu muncul seperti berikut:

 

Seperti Pexels, Pixabay juga menyokong muat turun pelbagai resolusi, termasuk muat turun imej asal dengan sangat mudah.

 

Unsplash

https://unsplash.com/

Laman ini sangat menarik, iaitu mengemas kini 10 gambar berkualiti tinggi setiap 10 hari. Jumlah ini tidak banyak, tetapi kualitinya sangat baik. Unsplash adalah foto sebenar dan resolusi foto juga sangat tinggi.

Gambar Unsplash terutamanya adalah gambar landskap. Anda juga boleh mencari alamat Instagram jurugambar di Unsplash.

 

ImCreator

http://imcreator.com/free

Butang, templat, ikon, dan lain-lain boleh didapati di ImCreator. Laman web ini dikategorikan dengan jelas dan mudah untuk dicari. Contohnya, anda boleh mencari sukan dan kesihatan, gambar hitam dan putih, dan sebagainya.

 

Gratisography

https://gratisography.com/

Ini adalah laman web foto peribadi, berkongsi banyak hasil kerja peribadi. Kaya dengan kandungan, gaya foto segar dan indah, serta mempunyai foto lucu yang sangat menarik.

 

FreeImages

https://www.freeimages.com/

Seperti namanya, FreeImages adalah laman web percuma. Dan anda boleh mencari sesuatu imej berdasarkan kategori tertentu dengan mudahnya.

Banyak sumber imej yang sesuai untuk pereka grafik dan pereka laman web untuk dimuat turun. Tetapi perlu mendaftar sebagai ahli terlebih dahulu.

 

BURST

https://burst.shopify.com/

Sekiranya anda menjual di platform Shopify, anda harus tahu alamat ini. Gambar di dalamnya adalah percuma. Anda boleh menggunakan gambar itu di dalam kedai Shopify anda.

 

500px

https://500px.com/

Laman web gambar ini adalah laman web veteran. Gambar-gambar di dalamnya adalah berkualiti tinggi. Ramai juru gambar yang hebat berada di sini.

 

Tetapi kebanyakan gambar adalah berbayar.

 

PicJumbo

https://picjumbo.com/

Kualiti galeri yang sangat baik. Semuanya adalah imej percuma resolusi tinggi serta gambar berkualiti tinggi. Susun atur gambar sangat selesa, dan banyak gambar mempunyai gaya retro.

 

Fickr

https://www.flickr.com/

Gambar-gambar di Flickr adalah sangat banyak, dan platformnya sangat kuat, seperti komunikasi komuniti yang hebat dan API terbuka.

Di Flickr, anda perlu tahu cara mencari maklumat, kerana maklumat mengenai platform ini terlalu banyak.

 

New Old Stock

https://nos.twnsnd.co/

Ini adalah laman web gaya retro. Jika anda berminat dengan gaya retro, maka gambar-gambar di sini adalah (semua gaya klasik dan retro) sangat sesuai untuk anda!

 

RGBStock

http://www.rgbstock.com/

Lebih daripada 100,000+ imej, dan anda boleh memilih dan mencari imej berdasarkan kategori.

Sekiranya anda ingin mencari sumber imej yang berkualiti tinggi dan resolusi tinggi, maka laman web ini pasti dapat memenuhi keperluan anda.

 

StockVault

https://www.stockvault.net/

Imej laman web ini adalah percuma untuk projek reka bentuk peribadi dan bukan komersial, dan laman web ini boleh dimuat turun tanpa pendaftaran.

 

ZoommyApp

https://zoommyapp.com/

Kita sering menghadapi masalah jika ingin mencari gambar, di mana sangat menyusahkan untuk mencari satu laman web demi satu.

ZoommyApp adalah laman web yang dapat membantu anda. Ia mengumpulkan sehingga 50 laman foto berkualiti tinggi, semuanya disokong oleh ZoommyApp.

Anda hanya perlu memasukkan kata kunci dan dengan sekelip mata hasil carian akan muncul di depan anda.
ZoommyApp juga menyokong susunan kategori mengikut nisbah tonality imej dan tinggi atau lebar. Sebagai contoh, saya boleh mencari imej dengan menekan “Merah” dan “menegak” dalam Unsplash.

 

BigBigWork

http://www.bigbigwork.com/

Ok, laman web ini paling penting!

Sekiranya anda tidak dapat mengingati empat belas laman web yang saya cadangkan di atas, tak apa.

Anda hanya perlu mengingati http://www.bigbigwork.com/

Laman web ini akan membantu anda mencari kata kunci dari semua laman web foto utama di seluruh dunia. Walaupun anda memasukkan bahasa Cina, ia akan secara automatik diterjemahkan dan membantu anda memadankan laman web foto terkemuka.

Adakah ia sangat cerdik?

 

Kesimpulan

Setakat ini, saya lebih kerap menggunakan Pixabay, Pexels, Unsplash, 500px.

Di samping itu, saya mempunyai tabiat pengumpulan gambar berkualiti tinggi, iaitu mengumpul untuk saya gunakan kemudian hari.

Oleh itu, kita tidak hanya belajar bagaimana untuk mencari gambar, tetapi lebih penting lagi, kita mesti mengumpul gambar yang sangat baik.

Pada masa akan datang, apabila anda memerlukannya untuk membuat pemasaran, menulis artikel, dan kegunaan media sosial, anda boleh menggunakannya dalam masa yang singkat!

Saya biasanya memuat naik imej yang dikumpul ke imgur, iaitu platform percuma untuk meyimpan gambar.

Komen di bawah jika anda ada cadangan dan mahu berkongsi pandangan.

Selamat membaca.

(2019.08.08)

 

Victor LaiTentang Penulis: Victor Lai, orang Melaka. BSc (Hons) in Computing, Google Analytics & AdWords Certified. Pernah memegang jawatan editor/ penulis/ penterjemah di industri kesihatan; penolong editor e-berita (laman web/e-paper/SMS) di syarikat akhbar; web developer di industri peruncitan. Kini sebagai Internet Marketer sepenuh masa.

Tinggalkan Komen Anda

error: Content is protected !!