Alat Analisis Pemasaran SEO Terkemuka – Ahrefs (Tutorial Lengkap)

Victor LaiTentang Penulis: Victor Lai, orang Melaka. BSc (Hons) in Computing, Google Analytics & AdWords Certified. Pernah memegang jawatan editor/ penulis/ penterjemah di industri kesihatan; penolong editor e-berita (laman web/e-paper/SMS) di syarikat akhbar; web developer di industri peruncitan. Kini sebagai Internet Marketer sepenuh masa.

Alat Analisis Pemasaran SEO Terkemuka - Ahrefs

Alat yang baik adalah prasyarat untuk pelaksanaan kerja yang berjaya.

Untuk menjadi pemasar Internet yang unggul, anda mesti mengenali pesaing anda, menganalisis apa yang dilakukan oleh mereka, apa kaedah yang digunakan, apa strategi pemasaran yang digunakan, serta apakah hasil yang bakal dicapai. Oleh itu, data sangat penting!

Klik Gambar Untuk Memperbesar

Terdapat banyak alat pemasaran yang sangat baik di negara asing. Biasanya apabila menganalisis laman web, alat yang saya gunakan adalah:

• Google Keyword Planner
• Google Analytics
• Google Webmaster
SpyFu
Longtailpro
Similarweb
SEMrush
Buzzsumo

Hari ini kita akan fokus pada Ahrefs. Ahrefs adalah alat analisis pemasaran SEO yang diperlukan oleh semua pemasar Internet yang melakukan SEO. Ahrefs mendapat banyak pujian daripada pemasar Internet.

Sejak perkembangan pesat kebelakangan ini, Ahrefs memperoleh market share yang lebih besar berbanding pesaing-pesaing utamanya seperti Moz dan Semrush.

Ahrefs boleh membantu anda menganalisis:

– Berapa backlink yang ada pada laman web pesaing anda? Maklumat terperinci mengenai setiap backlink dan di manakah backlink itu dipromosikan?

– Apakah kata kunci/long tail keywords yang digunakan (sebagai anchor text) apabila pesaing mempromosikan laman web mereka?

– Halaman apa yang membawa trafik yang besar kepada pesaing, dan kata kunci apa yang digunakan?

– Analisis pertumbuhan backlink pesaing (peningkatan bersih dan kehilangan data harian).

– Analisis pautan mati (broken link) laman web yang telah dipromosikan oleh pesaing.

– Analisis jumlah carian kata kunci, kesukaran kata kunci, harga CPC, ayat iklan pesaing.

– Kajian kata kunci.

– Kajian kandungan popular.

– Jumlah kandungan yang dikongsi pada media sosial.

….

Alat ini sangat menyeluruh dan kuat, tetapi harganya sangat mahal. Terdapat 99 dolar, 179 dolar, 399 dolar, dan 999 dolar (bulanan) seperti yang ditunjukkan di bawah.

Saya sendiri menggunakan 179 dolar/bulan.

Ok, mari kita analisis beberapa kegunaan dan fungsi Ahrefs.

Dalam bar navigasi kepala, anda boleh mencari butang berikut (ditandakan dalam kotak merah).

Kita menganalisis satu demi satu.

 

Alters

Alters adalah pemantauan.

Apa yang perlu dipantau?

Backlink (sistem akan memberitahu anda sebaik sahaja pautan ke laman web anda dikesan)
• Kata kunci (sistem akan memberitahu anda apabila kata kunci yang berkaitan dengan laman web anda dikesan)
Mention (berdasarkan kata kunci yang ditetapkan, anda dapat mencari kandungan yang berkaitan dengan kata kunci ini)

 

Site Explorer

Site explorer adalah laman web analisis.

Site explorer adalah analisis pelbagai indikator laman web, dan ia juga merupakan fungsi yang paling kerap kita gunakan. Kita akan menjelaskannya dengan teliti kemudian.

 

Content Explorer

Content explorer adalah perkongsian kajian kandungan. Fungsi ini sangat mirip dengan buzzsumo.com yang menganalisis topik tertentu, kandungan yang paling hangat dan paling popular.

Contohnya, saya mencari kata kunci “led lights”,

Kita boleh menganalisis kata kunci mengenai led lights, jumlah perkongsian post di rangkaian sosial yang berbeza, dan siapa yang berkongsi post itu dan prestasi data halaman itu (UR, DR…)

 

Keyword Explorer

Keyword explorer adalah kajian kata kunci.

Masukkan kata kunci. Sistem akan membantu anda untuk mencari kata kunci yang relevan, serta menganalisis dimensi kata kunci dari pelbagai askpek seperti:

Kesukaran kata kunci, harga CPC, jumlah carian, kadar klik.

 

Rank Tracker

Rank tracker adalah penjejakan kedudukan.

Menjejaki kedudukan laman web di enjin carian Google.

 

Site Audit

Site audit adalah pemantauan laman web.

Masukkan alamat laman web untuk memeriksa laman web anda seperti menganalisis masalah laman web dan di mana ianya perlu diperbaiki.

Anda juga boleh meletakkan kod Ahrefs ke dalam fail robot dan biarkan Ahrefs melakukan analisis secara mendalam mengenai laman web anda.

 

Site Explorer Secara Terperinci

Di bawah ini, mari kita fokus pada Site explorer.

Site explorer ini sering digunakan oleh kebanyakan pengguna termasuk saya. Kita gunakan shein.com sebagai contoh:

Di tengah-tengah halaman, terdapat gambaran keseluruhan data laman web yang kita cari, seperti yang ditunjukkan di bawah:

Marilah kita analisa satu demi satu.

Ahrefs Rank (Kedudukan Ahrefs)

Penunjuk ini disenaraikan mengikut bilangan backlink yang anda cari. Semakin banyak backlink, semakin tinggi kedudukan di Ahrefs.

 

UR (Skor Halaman)

Indeks URL (URL Rating) merujuk kepada seberapa kuat indeks pautan halaman laman web. Semakin tinggi skor UR, semakin tinggi kedudukan di Google.

 

DR (Skor Ulasan Laman Web)

DR (Domain Rating) merujuk kepada kekuatan keseluruhan laman web. Semakin tinggi DR, semakin tinggi autoriti laman web, atau indeks komprehensif laman web.

Nota: Markah UR dan DR adalah di antara 1 hingga 100.

 

Backlinks (Pautan Luar)

Semua pautan ke laman web yang anda ingin cari atau jumlah bilangan pautan luar laman web tersebut. Semakin banyak bilangan backlink, semakin tinggi indeks UR dan DR.

 

Referring Domains (Domain Rujukan)

Ini berbeza daripada backlinks. Backlinks merujuk kepada bilangan semua pautan luaran, manakala referring domain adalah merujuk kepada laman web yang berkaitan sahaja.

Contohnya:

Jika YesVictorLai.com mempunyai 10 ribu backlinks, tetapi salah satu daripada laman web (katakan A) telah menyumbang 5 ribu backlink untuk YesVictorLai.com. Jadi bilangan backlink dari 5 ribu itu dikira satu referring domains. Di reffering domains, kita hanya mengira satu nama domain yang berkaitan.

 

Organic keywords (Kata Kunci Organik)

Ahrefs akan menyenaraikan semua kata kunci yang muncul dalam 100 kedudukan teratas Google mengikut pautan laman web yang anda berikan. Dan kedudukan kata kunci ini di negara yang berbeza akan diulang kira.

Contohnya:

Kata kunci Y, kedudukan ke-10 di Amerika Syarikat,  ke-15 di Jepun, dan ke-30 di Hong Kong. Maka nilai organic keywords ini akan dikira 3 kali dan ditolak-tambah sebelum dimuktamadkan.

 

Organic Traffic (Trafik Organik)

Nilai ini adalah anggaran pengiraan penunjuk bulanan Ahrefs tentang sebuah laman web. Ia adalah penunjuk yang komprehensif berdasarkan jumlah carian bulanan kata kunci dan kedudukan pautan laman web di Google.

 

Traffic Value (Nilai Trafik)

Nilai ini adalah anggaran jumlah trafik bulanan yang mungkin dijana dalam bentuk mata wang atau nilai anggaran.

Berikut adalah analisis visual beberapa nilai:

Dalam bahagian ini, saya akan melihat peningkatan dan penurunan backlinks pesaing (negara mana yang paling banyak menyumbang backlinks kepadanya), carian bulanan (perubahan trafik), carian berbayar (apa jenis ayat iklan CPC digunakan), dan susun-atur kandungan pesaing.

 

Menu Bahagian Kiri Alat Analisis Pemasaran SEO Ahrefs

Seterusnya, mari kita analisis beberapa indikator penting di menu bahagian kiri.

Backlinks

Mula-mula, mari kita lihat backlinks. Di tempat ini Ahrefs akan menunjukkan laman-laman web yang telah menyumbangkan backlinks untuk anda.

Kita boleh menggunakan backlinks untuk menganalisis anchor text (kata kunci) laman web yang digunakan, dan apakah pautan kata kunci itu menuju ke (apa halaman yang pesaing anda mempromosikan). Semua data ini boleh dilihat dengan terperinci.

Broken

Mari kita beralih ke broken.

Broken bermakna pautan ke laman web anda telah rosak. Jadi apakah faedah broken? Bagaimana kita memanfaatkannya?

Broken sangat berguna apabila kita ingin mencari backlinks. Jika anda mendapati backlinks laman web tertentu sudah rosak, anda boleh memberitahunya dengan berkata,

“Hei, kawan, saya terjumpa salah satu pautan di laman web anda sudah rosak, dan saya telah mengenalpasti pautan tersebut. Lebih menggembirakan adalah kandungan pautan itu sangat mirip dengan sebuah artikel yang saya tulis. Anda boleh menggunakan pautan artikel saya sebagai gantian.”

Ini adalah penggunaan broken. Oleh kerana terdapat banyak backlinks, jika anda menyemak satu demi satu, rasa-rasanya ini bukan cara terbaik.

Cadangan saya adalah menggunakan referring domains untuk menganalisis. Cara ini lebih berkesan dan cepat.

 

Top Referring Content

Top referring content juga merupakan salah satu ciri yang saya suka, seperti yang ditunjukkan di bawah:

Dengan ciri ini, kita dapat mengetahui dengan mudah bahawa di mana laman web pesaing kita dipromosikan dan siapa yang telah mempromosikannya, kata kunci apa yang digunakan, dan mana satu halaman ditujukan dengan kata kunci tersebut.

Katakan anda telah menulis sebuah artikel yang baik. Maka anda dapat melihat berapa banyak orang yang membuat perkongsian di saluran sosial yang berbeza.

 

Organic Search

Seterusnya mari kita lihat organic search, seperti yang ditunjukkan di bawah:

Anda boleh melihat jumlah carian semua kata kunci pesaing, kesulitan kata kunci, kedudukan kata kunci, harga CPC, seperti yang ditunjukkan di bawah:

Movement

Movement merujuk kepada kedudukan sejarah kata kunci.

 

Top Pages

Top pages merujuk kepada halaman mana yang membawa trafik yang paling banyak, dan berapa banyak kata kunci di laman web yang disenaraikan di Google, dan kedudukan halaman teratas di Google.

 

Competing Domains

Competing domains adalah domain pesaing anda.

Menurut alamat laman web yang anda berikan, anda boleh menyenaraikan sepuluh laman web teratas di Google.

 

Content Gap

Masukkan laman web pesaing dalam content gap, Ahrefs akan mencari kata kunci yang ada pada pesaing tetapi tidak pada laman web anda seperti yang ditunjukkan di bawah:

 

Pages

Lihat bahagian Pages, seperti yang ditunjukkan di bawah:

Best By Links

Best by links mencari halaman laman web pesaing yang terbaik (bergantung kepada jumlah backlinks).

Best By Link’s Growth

Best by link‘s growth dapat melihat halaman mana yang paling banyak berkembang (berdasarkan bilangan backlinks).

 

Top Content

Top content dapat melihat kandungan mana yang terbaik pada halaman.

 

Outgoing Links

Seterusnya adalah bahagian outgoing links.

Linked Domains

Yang pertama ialah linked domains. Ini adalah untuk melihat laman web mana yang dihubungkan ke laman web anda. Seperti yang ditunjukkan dalam gambar berikut, kita dapat menganalisa dengan baik laman web mana yang ditujukan kepada anda, bagaimana autoritinya, dan berapa backlinks yang ada.

Linked domains merujuk kepada laman web pesaing anda di dalam laman web mereka, di mana pautan mereka dituju.

 

Broken Links

Broken links tidak seperti Broken, di mana broken links adalah pautan laman web pesaing yang gagal dihubungkan pada halamannya.

 

Bahagian terakhir – Paid search

PPC Keywords

PPC keywords: Apa kata kunci yang digunakan oleh pesaing untuk mengiklankan di Google?

 

Top Ads

Lihat bagaimana pesaing menulis ayat iklan (copywriting) mereka di Google. Pautan khusus adalah dihubungkan ke halaman mana.

 

Top Landing Pages

Fungsi ini memberitahu anda mana satu halaman pesaing mendapat trafik yang paling banyak melalui iklan.

Melalui data ini, kita dapat mengetahui pesaing dengan jelas, nisbah trafik yang diperolehi oleh setiap halaman, dan berapa banyak bentuk iklan copywriting di halaman itu, dan juga kata kunci yang paling hangat di halaman itu.

Saya fikir Ahrefs sangat menyeluruh. Alat ini mengandungi hampir semua yang anda boleh bayangkan mengenai data laman web. Dan yang lebih penting, Ahrefs adalah alat pemasaran terbukti berkesan dalam komuniti SEO.

 

Kesimpulan

Akhirnya, saya mesti menekankan perkara berikut:

Pertama: Menganalisis data pesaing adalah tugas yang sangat penting. Pastikan anda menghabiskan lebih banyak masa meneliti strategi promosi pesaing anda.

Kedua: Jangan bergantung sepenuhnya pada alat. Tiada alat yang benar-benar tepat memaparkan data.

Ketiga: Fokus anda sepatutnya pada produk dan konten berkualiti. Ini adalah asas segala-galanya.

Keempat: Analisis data harus sensitif.

Kelima: Mesti tahu logik antara setiap data.

Komen di bawah jika anda ada cadangan dan mahu berkongsi pandangan.

Selamat membaca.

(2019.09.26)

 

Victor LaiTentang Penulis: Victor Lai, orang Melaka. BSc (Hons) in Computing, Google Analytics & AdWords Certified. Pernah memegang jawatan editor/ penulis/ penterjemah di industri kesihatan; penolong editor e-berita (laman web/e-paper/SMS) di syarikat akhbar; web developer di industri peruncitan. Kini sebagai Internet Marketer sepenuh masa.

Tinggalkan Komen Anda

error: Content is protected !!