Bagaimana Menggunakan Facebook Untuk Mencari Produk Laku Keras?

Victor LaiTentang Penulis: Victor Lai, orang Melaka. BSc (Hons) in Computing, Google Analytics & AdWords Certified. Pernah memegang jawatan editor/ penulis/ penterjemah di industri kesihatan; penolong editor e-berita (laman web/e-paper/SMS) di syarikat akhbar; web developer di industri peruncitan. Kini sebagai Internet Marketer sepenuh masa.

Mencari Produk Laku Keras di Facebook

Pemilihan produk, pemilihan produk, pemilihan produk…

Apa yang saya ingin kongsikan hari ini adalah cara menggunakan carian Facebook (video promosi) untuk memilih produk laku keras yang berpotensi.

 

Bagaimana Mencari Produk Laku Keras Melalui Video Promosi?

Pernahkah anda dapati bahawa Facebook kini telah menjadi platform pemasaran komuniti terbesar? Tidak kira apa perniagaan yang anda lakukan, ianya perlu dikaitkan dengan Facebook.

Sebagai contoh, jika anda melakukan pemasaran di China, bolehkah anda melupakan WeChat?

Begitu juga di Facebook, banyak perniagaan akan menggunakan saluran Facebook untuk pemasaran. Pada masa yang sama, kita pasti akan dapati beberapa kaedah yang digunakan oleh para pemasar.

Contohnya, banyak pemasar akan memberikan diskaun di platform Facebook. Jadi kita boleh menggunakan kotak carian Facebook untuk memasukkan kata kunci ini:

• 50% off free shipping
• Free shipping

Kemudian pilih tab video, tahun 2019, lihat video dari 3 bulan yang lalu.

Dengan cara ini, anda dapat melihat banyak produk dengan video promosi yang baru. Jangan lupa kaji bilangan kali video dimainkan, bilangan komen, dan bilangan kongsian.

Kemudian ulangi proses yang sama, cuma ganti carian dengan:

• 60% off free shipping
• 70% off free shipping
• just pay shipping

Jika pos itu mempunyai komen dalam 5 atau 7 hari yang lalu, produk ini tidak terlalu tepu dan boleh digunakan di kedai anda sendiri.

Jika anda telah membuat keputusan untuk membuat niche tertentu, anda boleh menukar carian ke:

• baby just pay shipping
• golf just pay shipping
• necklace just pay shipping

Seperti yang ditunjukkan di bawah:

Melalui kaedah ini, kita boleh menggali produk terkini. Mereka yang melakukan dropshipping kebanyakan akan menggunakan kaedah ini untuk mempromosikan produk.

 

Bagaimanakah Menggunakan Produk Itu Di Kedai Sendiri?

Pertama, buka video yang dijumpai dan klik pada pautan produk (video yang dituntut mesti mempunyai pautan, pautan itu adalah pautan promosi).

 

Pada masa yang sama, melalui pautan produk, lawati halaman butiran produk, salin tajuk produk, dan kemudian cari di AliExpress. Gunakan Oberlo untuk mengimport produk yang sama yang terdapat di kedai anda.

Kita menggunakan video tersebut, kemudian cari pautan tersebut dan masukkan laman web, seperti yang ditunjukkan di bawah.

 

Pada masa ini, kita boleh menyalin tajuk dan mencari produk di AliExpress:

 

Dengan cara ini, anda boleh mencari sumber produk secara langsung, dan anda boleh mengira ruang keuntungan produk itu.

Sekiranya anda ingin meletakkan video di kedai anda sendiri, anda boleh menggunakan fbdown.net untuk memuat turun video Facebook.

Ok, ada satu masalah pada masa ini.

Bagaimana jika video itu mempunyai watermark?

Masukkan tajuk produk dalam kotak carian Facebook dan beralih ke tab video. Kemudian anda dapat melihat bahawa terdapat banyak video yang berbeza yang mempromosikan produk yang sama. Dengan membuka video satu demi satu, anda biasanya boleh mencari video tanpa watermark.

Jika anda tidak dapat mencari video tanpa watermark, anda boleh membuat iklan imej, atau menggunakan beberapa editor video untuk mengeluarkan watermark dan logo.

Jangan risau tentang pelanggaran hak cipta, kerana bukan sahaja anda yang menggunakannya. Banyak dropshippers juga berbuat demikian.

 

Pantau Iklan Pesaing

Seterusnya, anda perlu menggali iklan pesaing, mengetahui bagaimana kreativiti iklan, dan audience.
Sebagai contoh, jika anda tahu siapa pesaing anda, lakukan ini:

Buka halaman Facebook pesaing anda dan klik Info and Ads di sebelah kiri untuk melihat di mana satu negara pesaing anda membuat iklan. Anda boleh meniru ayat iklan dan cara lain pesaing anda.

 

Jika anda masih tidak tahu siapa pesaing anda, lakukan ini:

Cari pesaing di Google dan kemudian pergi ke Facebook untuk memantau iklan mereka.

Carian Google: “site.myshopify.com niche“, atau “niche myshopify.com“, seperti “jewelry myshopify.com“, sehingga hasil carian adalah kedai shopify, seperti yang ditunjukkan di bawah ini:

 

Tiga daripada empat hasil carian di atas belum pasti adalah kedai Shopify. Oleh itu, saya memperkenalkan satu lagi alat untuk penyemakan. Namanya https://builtwith.com

 

Pasang Facebook Pixel Helper (pantau jika pesaing anda membuat iklan Facebook). Kemudian lawati kedai pesaing, klik pada ikon Pixel Helper di sudut kanan atas, seperti ditunjukkan di bawah, cari 1 piksel designrr.

 

Jika ikon Facebook Pixel Helper berwarna kelabu, ini bermakna tiada piksel ditemui di laman web ini.

Kemudian semak imbas laman webnya dengan kerap (pesaing mungkin memasang piksel penjejakan Facebook, kemudian Facebook tahu bahawa anda melayari laman webnya).

Pada masa yang terdekat, anda akan mendapati bahawa iklan pesaing anda akan muncul di news feed Facebook anda. Klik tiga titik itu dan pilih “Why am I seeing this ad”?

 

Lihat gambar di bawah, tanda merah adalah sebabnya. Ini adalah untuk memberitahu anda bagaimana pesaing anda membuat iklan.

 

Oleh itu, semasa memantau pesaing, anda perlu memberi tumpuan kepada maklumat berikut, seperti contoh di atas:

• Ayat iklan dan bahan (gambar);
• Umur adalah berumur 35 tahun ke atas;
• Penonton sasaran adalah mereka bercakap bahasa Inggeris (gaya US);
• Peletakan iklan dalam news feed.

 

Kesimpulan

Anda boleh menggunakan strategi ini untuk mencari produk relevan di Facebook (siapa tidak menggunakan Facebook untuk melakukan pemasaran), dan kemudian anda boleh mengetahui strategi, ayat iklan dan bahan yang dipromosikan oleh mereka.

Komen di bawah jika anda ada cadangan dan mahu berkongsi pandangan.

Selamat membaca.

(2019.10.10)

 

Victor LaiTentang Penulis: Victor Lai, orang Melaka. BSc (Hons) in Computing, Google Analytics & AdWords Certified. Pernah memegang jawatan editor/ penulis/ penterjemah di industri kesihatan; penolong editor e-berita (laman web/e-paper/SMS) di syarikat akhbar; web developer di industri peruncitan. Kini sebagai Internet Marketer sepenuh masa.

Tinggalkan Komen Anda

error: Content is protected !!