Pemasaran Emel | 15 Nasihat Penting Untuk Usahawan Internet Yang Menggunakan Emel Sebagai Saluran Utama Mereka

Victor LaiTentang Penulis: Victor Lai, orang Melaka. BSc (Hons) in Computing, Google Analytics & AdWords Certified. Pernah memegang jawatan editor/ penulis/ penterjemah di industri kesihatan; penolong editor e-berita (laman web/e-paper/SMS) di syarikat akhbar; web developer di industri peruncitan. Kini sebagai Internet Marketer sepenuh masa.

pemasaran emel

Usahawan Internet yang menggunakan pemasaran emel sebagai saluran utama mereka semakin meningkat. Akan tetapi, bukan semua orang mampu menghasilkan emel yang bermutu tinggi. Malah ada sesetengah daripada mereka telah “memijak” perangkap semasa menulis emel tanpa kesedaran.

Hari ini mari kita bincang serba sedikit tentang nasihat penting penulisan emel supaya anda tidak melakukan perkara bodoh kepada prospek anda.

 

Letakkan Pembaca Anda Di Tempat Pertama

Pengolahan isi anda harus teratur dan pendek. Fokus pada penulisan dan menulis dengan ringkas dan padat supaya anda tidak membuang masa pembaca.

 

Tulis Tajuk Yang Menarik

Tajuk utama seharusnya relevan, bermakna, dan membolehkan pembaca anda memahami dengan cepat kandungan emel. Oleh kerana setiap orang menerima banyak emel setiap hari, mereka biasanya mengimbas tajuk dengan cepat sebelum memutuskan sama ada untuk membuka atau memadam emel tersebut. Pastikan anda tajuk emel anda cukup menarik agar tidak dipadam oleh pembaca.

 

Gunakan Salam Standard

Sesetengah orang beranggapan bahawa adalah tidak sopan untuk mengabaikan ucapan salam walaupun dalam emel tidak rasmi. Gunakan “Dear,” “Hello,” atau bahkan “Hi” sebagai salam dan kemudian nama penerima.

 

Nyatakan Siapa Anda Dan Mengapa Anda Menulis

Ini memang benar jika anda menulis kepada orang itu buat kali pertama. Jangan biarkan pembaca meneka siapa anda dan tujuan anda menulis kepadanya. Kekeliruan boleh membuat orang merasa tidak selesa.

 

Jangan Biarkan Orang Meneka Apa Yang Anda Fikirkan

Jika anda menggunakan kata-kata yang samar-samar dan tidak tepat, hasil yang anda terima mungkin kurang memuaskan. Kejelasan dalam penulisan emel boleh menjimatkan masa dan mengelakkan kemarahan bersama (kedua-dua belah pihak). Hasilnya pasti lebih baik jika pembaca tidak perlu meneka apa yang anda mahu.

 

Elakkan Mesej Panjang Dan Tidak Jelas

Matlamat anda adalah untuk menjadi ringkas, bukan mengikat banyak idea untuk mengagumkan pembaca. Pada asasnya, pendek adalah baik, dan panjang (biasanya) adalah buruk.

Jika anda mempunyai banyak isi yang tidak berkait rapat antara satu sama lain, pertimbangkan untuk memisahkannya ke dalam emel yang berasingan. Jika mesej itu panjang, gunakan bullet point juga akan membantu.

 

Buat Pilihan Antara Formal Dan Kasual

Gunakan tajuk (Encik, Cik, Dr., dll.) dalam surat rasmi. Elakkan slang atau emoji (seperti “smilies”) melainkan emel anda adalah di antara rakan sekerja atau rakan karib.

Selain itu, singkatan seperti “c u” (see you), “Gr8” (great) tidak sepatutnya muncul dalam tulisan rasmi.

 

Cuba Guna Copy & Paste

Jika maklumat yang anda ingin hantar tidak terlalu panjang, pertimbangkan untuk menyalinnya dan kemudian masukkannya ke dalam emel anda dan bukannya melampirkan dokumen sebagai lampiran.

Lampiran perlu dibuka dalam fail yang berasingan, seperti Word atau Adobe Acrobat di mana penerima terpaksa menghabiskan masa yang lebih banyak untuk mendapatkan maklumat tersebut.

Selain itu, lampiran mungkin membimbangkan para penerima jika mereka tidak tahu siapa pengirim itu. Malah, sesetengah syarikat enggan menerima lampiran kerana mereka takut dijangkiti virus komputer.

 

Luangkan Masa Untuk Proofreading

Proofreading emel anda sebelum menekan butang hantar boleh menolong anda daripada membuat banyak kesilapan yang memalukan, seperti mengeja nama orang itu dengan tidak betul.

Pupuk amalan membaca semula emel anda sekurang-kurangnya sekali sebelum menghantarnya. Emel yang penuh dengan kesilapan ejaan dan maklumat yang salah boleh mewujudkan tanggapan yang tidak baik kepada pembaca anda.

 

Berhati-Hatilah Dengan Apa Yang Anda Tulis

Jika anda sedang bekerja, bos anda mingkin mengintip emel yang anda hantar dan terima secara diam-diam. Walaupun anda menghantar emel di rumah, hacker mungkin mempunyai cara untuk menceroboh sistem anda untuk mengintip kandungan emel tersebut.

 

Hormati Privasi Orang Lain

Apabila menghantar emel secara pukal, amalan yang baik adalah menggunakan fungsi BCC (Blind Carbon Copy) supaya orang lain tidak dapat melihat semua alamat emel penerima lain.

Penggunaan BCC bermakna bahawa anda menulis emel kepada hanya satu penerima, dan bukannya menghantar emel yang sama kepada semua orang. Bagi sesetengah orang, mungkin mereka tidak mahu orang asing mengenali alamat emel peribadi mereka.

 

Berhati-Hati Dengan Butang Tertentu

Jangan membuat kesilapan menekan butang “Reply All” jika anda hanya mahu satu orang menerima emel anda.Ini amat penting jika anda mengkritik seseorang yang ada dalam senarai “Reply All“.

 

Jangan Lupa Balas Mesej Dengan Cepat

Membalas mesej dengan cepat melambangkan tanda profesionalisme, dan menangguh mesej (atau tiada respons sama sekali) memberikan gambaran bahawa anda tidak peduli.

Bayangkan jika emel anda diabaikan, atau jika mesej asal anda mengambil masa yang lama untuk menerima respon, apakah perasaan anda?

 

Jangan Tulis Sebarang Perkataan Yang Akan Membuat Anda Menyesal Kemudian

Baca emel anda sebelum menghantarnya, bukan hanya untuk kesilapan ejaan tetapi juga untuk melihat sama ada anda benar-benar bermaksud apa yang telah anda tulis.

Apabila anda dalam kemarahan, menghantar emel yang penuh dengan “emosi” biasanya bukan idea yang baik.
Setelah membaca semula emel, anda mungkin membuat keputusan untuk menulis semula atau, dalam beberapa kes, memutuskan untuk memadamkannya.

 

Sikap Pemasaran Emel Anda Sangat Penting

Perlu diingatkan bahawa penerima yang anda hantar emel mungkin mempunyai pendapat berbeza mengenai mesej anda. Sebagai contoh, permintaan mudah dari anda mungkin dianggap sebagai satu perintah.

Di samping itu, mereka mungkin menganggap jenaka anda sebagai satu kritikan terhadap mereka. Masalahnya adalah bahawa terdapat kekurangan dalam penulisan berbanding komunikasi bersemuka.

Oleh itu, amat penting untuk memastikan kata-kata yang anda gunakan adalah bersopan santun. Berikut adalah satu tip: JANGAN GUNAKAN HURUF BESAR (seakan-akan anda menjerit!).

(2019.06.27)

 

Victor LaiTentang Penulis: Victor Lai, orang Melaka. BSc (Hons) in Computing, Google Analytics & AdWords Certified. Pernah memegang jawatan editor/ penulis/ penterjemah di industri kesihatan; penolong editor e-berita (laman web/e-paper/SMS) di syarikat akhbar; web developer di industri peruncitan. Kini sebagai Internet Marketer sepenuh masa.

Tinggalkan Komen Anda

error: Content is protected !!